Flickhemmet

På Dr Ekmans Girls Home har idag 117 flickor, de flesta föräldralösa, en trygg fristad. Här får de mat, trygghet, vänner, vuxna förebilder och en möjlighet att gå i skolan. Många av de flickor som bor här idag skulle inte levt om de inte fått en plats här. Alla flickor är dessutom räddade från den grymma könsstympningen.

Regionen där Garissa ligger präglas av torka, svält, fattigdom och sjukdom, med malaria som ett av de största problemen. Nomadfolket som bor här lever ett mycket hårt liv. Av tradition står flickor och kvinnor lägst i rang – och allra lägst står föräldralösa flickor. Varje månad hittas nyfödda och övergivna flickebarn i byn, som desperata mammor lagt ut i hopp om att någon ska kunna ta hand om dem. Kanske är mamman ogift, kanske har hon blivit våldtagen. Våldtäkter är vanliga eftersom vissa tror att en HIV-smittad man kan bli botad genom att ta en flickas oskuld. 

Att starta ett barnhem som kunde ta hand om dessa föräldralösa flickor och ge dem en möjlighet till ett bra liv, var en av de första saker paret Ekman ville göra. Tillsammans med organisationen Womankind startade de därför 1995 ett barnhem med plats för 12 flickor. Förutom att ge flickorna ett tryggt hem var också tanken att de, som icke könsstympade, så småningom skulle komma ut i samhället och visa att det visst går att bli en fullvärdig kvinna, även om man inte blivit utsatt för stympning.

Idag bor 117 flickor på barnhemmet. Det finansieras till största delen av stiftelsen och Womankind ansvarar för den dagliga driften. Husmor Maryam ser till att flickorna får följa trygga rutiner, med uppstigning 05.00, frukost och skolstart 06.30.  Efter skoldagens slut 15.40 vidtar läxläsning, testund och sedan middag 20.30. Barnhemmet omgärdas av en ordentlig mur, som byggdes för ett antal år sedan genom donationer från stiftelsen.

Swisha en gåva

Tack vare alla gåvor vi får via Swish kan vi fortsätta vårt arbete för flickorna i Garissa.

Du kan enkelt swisha en gåva genom att scanna bilden. Glöm inte bort att ange ditt namnGe en gåva direkt

Swish: 900 17 77 Plusgiro: 90 01 77-7 Bankgiro: 900-1777

© 2023 Monica och Carl-Axel Ekmans insamlingsstiftelse