Bekämpa könsstympning

Kvinnlig könsstympning är ett oerhört smärtsamt ingrepp, där hela eller delar av blygdläppar och klitoris skärs bort, oftast utan bedövning och med enkla verktyg som ett rakblad eller en sax. Ingreppet görs ofta av en jordemor eller barberare.

En av våra mest angelägna insatser är att bekämpa den grymma könsstympningen av flickor och unga kvinnor, vilket vi gör på flera sätt. Ett är utbildning av de jordemödrar (barnmorskor utan utbildning) som brukar genomföra ingreppen. Jordemodern får ofta inget betalt vid förlossningen, utan får sin ersättning först när hon kommer tillbaka och genomför könsstympningen på flickan som fötts.  

Utbildningarna hålls vid flera tillfällen varje år och ger jordemödrarna kunskap om de förlossningskomplikationer som kan uppstå när kvinnan är könsstympad. På så vis kan de hjälpa kvinnorna till säkrare förlossningar och minska risken för skador på både mor och barn. Jordemödrarna får också en väska som innehåller enklare redskap som underlättar förlossningen. Vid varje utbildning informeras även om den lag mot könsstympning som sedan 2011 råder i Kenya. Eftersom många av jordemödrarna är analfabeter är muntlig spridning det enda sättet att uppmärksamma dem på lagen. 

Vi har också i många år samarbetat med imamerna i regionen. Könsstympning har inget med religion att göra utan är en kulturell och social tradition, vilket också de religiösa ledarna bekräftar. Kvinnlig könsstympning är förbjuden enligt lag i Kenya och sedan flera år tillbaka förmedlar imamerna detta under varje fredagsbön. Under utbildningen av jordemödrarna finns också alltid en imam närvarande, som bekräftar att könsstympning går emot islams lära.

För Carl-Axel Ekman, som ju också kallas fotbollsdoktorn efter sitt långvariga arbete som läkare åt IF Elfsborg, är fotbollen en viktig budbärare. Han tog därför tidigt kontakt med Garissas lokala fotbollslag, för att inleda ett samarbete. Carl-Axel diskuterade könsstympning med spelarna och insåg snart att också de starkt ogillade stympningen. Idag stödjer stiftelsen tre lokala fotbollsklubbar och spelarna bär tröjor med budskapet FGM Kills (Female Genital Mutilation Kills/Kvinnlig könsstympning dödar). Fotbollen har blivit en viktig länk för att nå ut till föräldrar som funderar på att få sin dotter könsstympad.

Swisha en gåva

Tack vare alla gåvor vi får via Swish kan vi fortsätta vårt arbete för flickorna i Garissa.

Du kan enkelt swisha en gåva genom att scanna bilden. Glöm inte bort att ange ditt namnGe en gåva direkt

Swish: 900 17 77 Plusgiro: 90 01 77-7 Bankgiro: 900-1777

© 2023 Monica och Carl-Axel Ekmans insamlingsstiftelse