Vi behövs och gör nytta

Publicerad i Resedagbok 2024 den 23 February 2024

Hej go’ vänner,

Idag har det bland annat varit en rejäl genomgång av budgeten 2024, som tyvärr är lagt med ett minusresultat.
Abdullahi hoppas dock att han skall hitta ett par nya sponsorer. Ekmans stiftelse är fortfarande majoritetssponsor men som en följd av ökade kostnader i Kenya och mindre intäkter till stiftelsen letar vi nya sätt tillsammans för att fortsätta Monica och Carl-Axel Ekmans viktiga arbete.

Vi har också snackat om framtiden, de vill väldigt gärna att vi fortsätter komma minst en gång om år, både skolan och flickhemmet tycker det är viktigt. Även SIMHAO och sjukhuset uppskattar våra besök, Liniyoniy, chefskirugen på sjukhuset säger till och med att det är ett måste. Det känns bra och gott att vi behövs och gör nytta.

Vi åt lunch med vår chaufför Ahmed för första gången idag efter en kortare rundtur i Garissa. Det var en spännande upplevelse, han åt nämligen med fingrarna på ett mycket elegant muslimskt sätt. Imponerande!

Igår eftermiddag/kväll var det ”party” på flickhemmet. Alla från skolan och hemmet deltog, inklusive lärare och övrig personal.
Det hade dukats upp med godis och andra sötsaker plus lemonader med olika smaker bara för att fira att vi var i Garissa. Det var väldigt uppskattat av alla.

Flickorna framförde ett skådespel, lärarna presenterade sig och all personal fick berätta vilka de var och vad de jobbade med.
Ett par av tjejerna som jobbar hos oss har bott på flickhemmet och gått i vår skola, en arbetar med bokföring och en är så kallad husmor, mamma om man vill, till flickorna.

Även jag och Martti fick hålla ett anförande om vilka vi är, vad vi gör och var vi kommer ifrån. Inte alla vet vad Sverige är, men de vet att vi kommer från ett land långt bort och att det är väldigt kallt.

Vi hade ju med oss nya fotbollar från IF Elfsborg, pennor, volleyboll med nät och badminton och lite annat, allt provades på kvällen. Det är tufft med fotboll och volleyboll i 35-gradig värme, men det bekymrar inte flickorna, Martti och jag däremot är inte så särskilt aktiva.

Och vi har naturligtvis varit och sagt hej till våra flickor även idag.

I morgon tar vi en ledig dag förutom att vi är bjudna hem till Ahmed på te, det blir kul att få titta in i ett muslimskt hem.

Ha en fin helg och det kommer en slutrapport på söndag för på måndag påbörjar vi hemresan.

Med vänliga hälsningar,
Bosse 

Bosse och några flickor på väg hem från skolan.

Bosse och några flickor på väg hem från skolan.

En av flickorna som framförde ett skådespel

En av flickorna som framförde ett skådespel