Education Gives Possibilites

Publicerad i Resedagbok 2024 den 21 February 2024

Hej från Garissa!

Vi hade lite sovmorgon idag, chauffören Ahmed hämtade oss först halv tio.

Vi började med en avstickare till SIMAHO för att prata könsstympningar. Vi hann inte så långt innan chefen Sarha var upptagen av ett annat möte så jag skall träffa henne i morgon igen.

Vi åt lunch på hotellet innan vi åkte vidare till flickhemmet och skolan där vi träffade lärarna och rektorn igen för att förvissa oss om att allt går bra. Dom tycker att flickorna är jätteduktiga och har en ”slogan” som dom lever efter: Kunskap ger möjligheter”, eller education gives possibilites. Flickorna gillar det!

Vi snackade länge med tjejerna, det känns bra för dom börjar få förtroende, det märks genom att dom snackar lite mer om hur det är att vara på flickhemmet i kanske upp till 12, 13 år. En av flickorna sa faktiskt att nu vill jag lämna det här, hon är 17 år och varit på hemmet sedan hon var sex, alltså i elva år.

Hon var mycket nöjd och tacksam och visste väldigt väl att vårt arbete med utbildningen och boendet givit henne bra förutsättningar när hon går vidare i livet.

Det är ju fortfarande så att det kommer nya, små flickor till vårt flickhem. En av dem var lilla Jasmin, som blivit föräldralös. Det go’a med henne var att hon på något sätt hade hört att Bosse, en vit man, skulle komma till flickhemmet så hon ville ta en bild med honom.

Hon var inte så bra på engelska men vi fick en härlig kontakt. Chefen på flickhemmet Abdullahi kallas av flickorna för daddy, så han tyckte att lilla Jasmin kunde kalla mig för grandfather, så det gjorde hon. Hjälp så stolt jag blev!

I morgon är det samtal om könsstympning med SIMAHO som gäller och så är det fotboll, volleyboll, badminton och lite snack me tjejerna igen som gäller.

Nu drar jag mig tillbaka under malarianätet som omger min säng, vi hörs i morgon.

Allt gott och bästa hälsningar från Garissa,
Bosse

Bosse och lilla Jasmin, ny liten tjej på flickhemmet.

Bosse och lilla Jasmin, ny liten tjej på flickhemmet.