Byn Ziwani

Publicerad i Resedagbok 2023 den 22 February 2023

Hej alla läsare,


Även idag blev en dag med nya upplevelser!


Tänk att bara kanske 400 meter från hotellet ligger byn Ziwani med kanske 500 invånare.


Hotellet vi bor på är inget direkt lyxhotell, men där finns det mesta. Bra nyrenoverade rum med kylskåp, AC, dusch och till och med en TV.


När man svänger av huvudgatan in till vårt hotell fortsätter den fina stenbelagda gatan ner mot floden, det var egentligen den ville kolla eftersom där finns både krokodiler, marabostorkar och en del andra djur. Men när vi berättade för vakterna vid hotellet om att vi ville gå dit sa dom stopp.


Ni måste gå igenom byn för att komma till floden, men vi fixar en kille från byn som hänger med er, då är det inga problem. Vi började gå mot byn och mötes av en relativt ung kille, men han hade status i byn märkte vi, genom att han var barnbarn till äldsten, som är den som bestämmer i byar typ Ziwani.


Väl inne i byn möttes vi av en oerhörd fattigdom. Barn som sprang runt i lite trasiga kläder  och bostäder byggda av ris, grenar och presenningar och bara sand överallt, dock fanns det ett par hus som stack ut, byggda av kobajs och lera. I den delen av byn som låg närmast floden hämtade otroligt smutsiga tankbilar vatten,

som dom kallade Clean Water, fast dom tog det ur en brun flod.


Vi fick sitta ner och prata med äldsten och hans kompisar som satt i skuggan under ett stort träd. Dom tyckte faktiskt att det var kul att två vita gubbar hälsade på, det är nog ovanligt. En positiv sak med byn var ju att dom hade nära till vatten.


Och igen, underbart trevliga och glada människor trots att dom bor i denna misär.


Chauffören som hämtade oss strax före lunch tyckte det var lite kyligt, bara 33 grader, så han hade mössa på sig.


Under eftermiddagen/kvällen idag skall vi träffa en kvinna som var med och byggde upp Carl-Axel Ekmans Girls Home.


En så kallad teaser, för om det får ni läsa mer i morgon.


Ja tar Swish-numret igen, om någon mot förmodan tappat bort det: 900 17 77


En sak till förresten, min mage fungerar fortfarande utan problem!


Ha fin kväll efter medaljyran i skid-VM!


Bosse