Besök på SIMAHO

Publicerad i Resedagbok 2024 den 22 February 2024

God afton kära läsare av min resedagbok.

Jag har suttit ned med Sarha på SIMAHO idag, hon tycker alltid att vi borde bidra med mer pengar. Varje gång får jag förklara att vi tyvärr inte har en brunn att ösa ur, utan vi jobbar hårt för att få in de medel vi har. Hon förstår och skrattar och säger, jag måste ju alltid kolla mister Lindell.

Vi pratade mycket och länge om könsstympning av flickor, hon tycker det är förfärligt och har tillsammans med Sofia Abdi Nor (parlamentsledamoten) kämpat länge för att få bort detta förfärliga ingrepp på små flickor.

Jag trodde att könsstympningen i procent var på väg ner i Garissa-regionen, då jag i år och även förra året fått uppgifter om att det nu bara var mellan 25-30% av flickorna i Garissa-regionen som stympades.

Det visade sig dock i en en nyligen släppt rapport från Kenyanska staten att det var helt fel, nära 50% av flickorna här i Garissa-regionen könsstympas, trots lagen mot könsstympning som finns i Kenya. 
Sarha säger att dom märker av ökningen på SIMAHO, mödra- och barnavårdscentralen i Garissa. Hon är övertygad om att det beror på alla flyktingar från Somalia, där 98% av alla kvinnor är stympade, det är tillåtet i Somalia. 

Vi kommer naturligtvis att kämpa vidare mot könsstympningen, ett av våra uppdrag, med hjälp av våra givare och med hjälp av kloka människor i Kenya, typ Sarha, Sofia och vårt flickhem där ingen av flickorna är stympad. Det var ett krav från grundarna Monika och Carl-Axel Ekman och den Kenyanska kvinnorättsorganisationen Womankind, att våra flickor skulle klara sig från detta vidriga ingrepp.

Det känns lite uppgivet efter att jag fått information om att könsstympningen var på väg ner och att den nu ökar igen. Jag skall försöka få till ett möte med imamen i Garissa för att få hjälp med arbetet mot könsstympningen. Han har tidigare hjälp till genom att predika mot ingreppet. Även fotbollsklubben kan hjälpa till genom att berätta för killarna vad det innebär med könsstympning och vad som händer med deras eventuella flickvänner.

Efter besöket hos Sarha på SIMAHO åkte vi till flickhemmet för att ha lite kul med flickorna efter skolans slut. Det blev en härlig eftermiddag/kväll men det tar vi i morgon. Det är det är det man kallar teaser! 

Ha det gott och va’ rädda om er!
Bosse

Abdullahi och Martti på väg in till SIMAHO barn- och mödravårdscentralen

Abdullahi och Martti på väg in till SIMAHO barn- och mödravårdscentralen

Två av våra tjejkompisar på flickhemmet

Två av våra tjejkompisar på flickhemmet