God Jul & Gott Nytt År

Publicerad i Nyheter den 11 December 2023

Kära Garissavänner,

Ett varmt tack till alla Er, som med bidrag till Monica och Carl-Axel Ekmans Insamlingsstiftelse, gör det möjligt för oss att fortsätta hjälpa våra flickor i Garissa.

Flickorna mår bra och allt fungerar i stort sett som det ska, både på flickhemmet och i skolan, enligt Abdullahi M. Abdi, chefen för vår organisation i Garissa och av flickorna kallad ”Daddy”.

Vi har trots kraftigt minskade intäkter efter pandemin och oroligheterna i världen lyckats driva Dr Ekmans Girls Home och vår skola i Garissa vidare i Monica och Carl-Axels anda. Men vår ekonomiska situation har försämrats och nu behöver vi all hjälp vi kan få. De medel vi får in ger våra föräldralösa flickor ett tryggt boende med husrum, mat och kläder, samt den utbildning alla flickor borde ha rätt till och som de så väl behöver.

Jag har haft mycket kontakt med Abdullahi, den senaste tiden, på grund av det oväder som dragit fram över Kenya. Garissa drabbades svårt av stora översvämningar då Tanafloden som rinner genom Garissa på grund av vattenmassorna steg med flera meter. Byar utmed floden spolades bort, bland annat den by som Martti och jag besökte i våras finns inte längre, den är helt bortspolad. Även hotellet där vi brukar bo har stått under vatten. Situationen har förbättrats, regeringen har lyckats reparera de vägar som delvis spolats bort, bland annat vägarna mellan Garissa och Nairobi och Garissa och Mombasa, där alla förnödenheter, som mat och mediciner till Garissa kommer in. 

Flickhemmet, skolan och Garissa centrum klarade sig hyfsat bra från översvämningarna eftersom de ligger högt upp i förhållande till Tanafloden. Vi planerar att åka till Garissa i februari, mars för att se hur allt står till efter översvämningen, med bland annat flickorna, skolan och ekonomin.

Är den någon förening eller organisation, som vill att jag kommer och berättar mer om vår verksamhet i Garissa, är Du varmt välkommen att höra av Dig till undertecknad.

Till sist ett extra tack till de månadsgivare som under många år bidragit till att vi kan fortsätta vårt arbete i Garissa. Ett extra tack också till Inner Wheel, som tagit beslut om att stötta våra flickor i ytterligare tre år samt de företag som skänker” julklapparna” till flickorna i Garissa och ett extra tack även till Sveriges bästa skola, Fristadsskolan i Fristad för er insats. 

Allt gott och bästa hälsningar,
Bosse

 Bo Lindell, ordförande
Monica och Carl-Axel Ekmans Insamlingsstiftelse